Hvad er en pokal?

En pokal er en form for et stort bæger eller en stor vase, som man ofte anvender i forbindelse med sportskampe og sportskonkurrencer. En pokal er oftest lavet af jern eller metal, og så er den efterfølgende blevet belagt med enten guld, sølv eller bronze. Om den er blevet belagt med det ene eller det andet, det kommer an på, hvem der skal modtage pokalen. Hvis det er en person eller et sportshold, som der er kommet på 1. pladsen, så skal de helst modtage en pokal i guld. Hvis det er en person eller et sportshold, som der er kommet på 2. pladsen, så skal de helst modtage en pokal i sølv. Og hvis det er en person eller et sportshold, som der er kommet på 3. pladsen, så skal de helst modtage en pokal i bronze.

 

Som sagt bliver pokaler ofte knyttet til sportskonkurrencer og sportskampe. Her har de som funktion at være en salgs symbolsk gentand, der symboliserer enten sportspersonen eller sportsholdets sejr. Pokalen er altså et vedvarende symbol, og bliver derfor også et vedvarende minde for en sportsbegivenhed.

Hvor finder man pokaler?

Først og fremmest, så finder man ofte pokaler i sportsforeninger og klubber. Her er alle de pokaler som klubben eller foreningen har vundet ofte udstillet i glasskabe, således at alle der besøger klubben kan kigge på dem. Grunden til at de ofte står i foreningerne og klubberne, skyldes nok også, at man kun får én pokal per sejr. Derfor kan det være svært at afgøre, hvem der må få pokalen med hjem, hvis nu for eksempel et helt fodbold med elleve til tyve spillere vinder en pokal i fællesskab. Derfor slipper man for konflikter, hvis man opbevarer alle pokaler i klubben eller i foreningen. Denne giver også et godt indtryk for potentielle nye medlemmer. Så kan man se, hvor meget klubben har vundet gennem årerne. Pokalerne har også en historisk værdi, da der altid bliver noteret årstal i bunden af pokalen, således kan man gå langt tilbage, og se de forskellige konkurrencer, man har vundet gennem årerne.

Pokaler til alle former for konkurrencer

Det første mange kommer til at tænke på, når de hører ordet pokal, det er fodbold. Pokaler er meget anvendt inden for fodbold, og i de helt store professionelle fodboldturneringer, der er det meget normalt, at det hold der vinder, de modtager en kæmpe stor pokal. Det gælder for eksempel Champignons League, hvor der er en kæmpe stolthed i at stå med den store pokal til sidst. Så ser man hele holdet stå med pokalen mens der bliver sprøjtet champagne ud over det hele. I forbindelse med professionelle foldboldhold, så ender pokalerne også i deres klub. Her er de ikke kun til skue for medlemmer og spillere, men også for fans. De fleste fodboldhold har fanklubber og giver mulighed for, at kan man få en guidet rundvisning i deres klub og på deres hjemmebane. I den forbindelse får alle fans rig mulighed for at se alle de pokaler, som deres yndlingshold har vundet.

 

Men fodbold er langt fra den eneste sport, hvor der indgår pokaler. Det er også meget normalt at afslutte for eksempel danseturneringer med pokaler. Det kan både være dans, hvor det er en enkelt person der danser. Det kan også være pardans, i form af for eksempel salsa, rumba, vals eller tango. Det kan også være konkurrencer med dansehold, for eksempel showdans, hip hop, breakdance eller ballet. Pokaler biliver også ofte givet, når det er børn, som konkurrer mod hinanden. Hos børn har pokaler nok en ekstra stor værdi, da børn kan opleve en enorm følelse af stolthed, når de får overrakt deres pokal.